Sarvaguna Foods and Kitchen, Nepal

Sarvaguna Foods and Kitchen

Nepal's nutritional system, once based on locally grown and freshly prepared food, is gradually being dominated by unhealthy eating habits. The increasing consumption of inexpensive junk food has negative consequences for public health, especially given the precarious conditions in which much of society still lives. As a result, undernutrition as well as malnutrition are major causes of illness and mortality among Nepali children. The food provided in public and private schools is often inadequate.

Sarvaguna Foods and Kitchen provides high-quality, healthy and sustainable meals to public as well as private institutions such as school kitchens in Pokhara in Nepal. Through this, Sarvaguna provides more than 5'000 children with a nutritious meal every day.

Alongside this, Sarvaguna is also committed to cultural diversity and inclusion through good food, as the meals reflect the diversity of the people who prepare them. Sarvaguna also raises awareness among the Nepali people about the importance of locally and organically produced food for a sustainable food system.

As part of the Sarvaguna initiative, Cuisine sans frontières is establishing a training facility in partnership with Nepal Food Networks. In a practice-oriented apprenticeship, young students from low-income backgrounds receive gastronomic training. The course covers both gastronomic skills and general topics such as culture, business and communication. This improves their career prospects and, in the long term, food security in public institutions in the country.

Facts

Projektaktivitäten Practice-oriented gastronomy education for young students from low-income backgrounds.
Projekt-Ziel Youth Empowerment: Increasing job opportunities for Nepali youth and improving food security in the public sector through the production of healthy meals.
Beneficiaries Young people from low-income backgrounds aged 18-28. Each year, 15-20 young people are admitted to the program.
Projektlaufzeit 2023-2026
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News from Sarvaguna Foods and Kitchen, Nepal

Der Kurs in Nepal beginnt

25.01.2024

Letzten Donnerstag ist der erste Kurs in unserem Nepal Projekt mit 23 motivierten Studierenden gestartet.

Die erste Woche haben die Studienenden auf einem Bio-Landwirtschaftsbetrieb verbracht, um direkt in die Welt der nachhaltigen Ernährungssysteme einzutauchen.

Jahresrückblick Sarvaguna Foods & Kitchen, Nepal

13.12.2023

Unser neustes Projekt, in dem nächstes Jahr der erste Ausbildungsgang startet:



Im nepalesischen Gastgewerbe sind das Bildungssystem und der Arbeitsmarkt nicht aufeinander abgestimmt: Es herrscht akuter Fachkräftemangel. Zugleich sind Unter– sowie Falschernährung eine der Hauptursachen für Krankheit und Sterblichkeit bei nepalesischen Kindern – die Verpflegung in öffentlichen und privaten Schulen ist oft mangelhaft. Die Sarvaguna Foods and Kitchen liefert hochwertige, gesunde und nachhaltige Speisen an öffentliche sowie private Schulküchen in Pokhara in Nepal. In dieser Produktionsküche erhalten junge Studierende aus einkommensschwachen Verhältnissen eine praxisorientierte gastronomische Ausbildung. Dies verbessert ihre beruflichen Perspektiven und langfristig die Ernährungssicherheit in öffentlichen Einrichtungen im Land.

In der aktuellen Ausgabe des Salz & Pfeffer Magazins ist eine Beitrag zu unserem neuen Projekt in Nepal erschienen. Hier kannst du den ganzen Beitrag lesen.