El Fogon, Ecuador

In addition to the successful Csf training ship, which travels on the Rio Napo, Csf has established El Fogon, a more advanced gastronomic-tourism training program. This enables the indigenous population to create a new livelihood in the emerging ecotourism in the region.

El Fogon is a twelve-month training program designed to enable the 25 students per course to gain practical training skills that lay the foundation for a career in the gastronomy or tourism industry. The collaboration with the UEA University in Puyo provides the graduates with a state-recognized diploma which they can use to find work throughout Ecuador.

El Fogon's training provides knowledge and practical know-how, but also helps to promote the self-responsibility of indigenous students and support them in preserving their cultural identity. The main focus of the course is on the following: Gastronomy, environmental protection, hotel management, languages, marketing and tourism promotion.

In 2019, Csf established this course and the first students graduated in the summer of 2021.

Gate Gourmet Switzerland is the exclusive partner of this project and supports it financially as well as with internships for graduates.

The Corymbo Foundation (2019 and 2020) and the Green Leaves Education Foundation (2020) as well as the hotel Acasa Suites Zürich (2021) generously support this project.


Facts

Project activities Development and implementation of a twelve-month gastronomic-touristic education with a state-approved degree from a University in Ecuador.
Project goals New source of income for the indigenous people along the Rio Napo to secure their long-term livelihood. Preservation of indigenous culture and promotion of ecologically and economically responsible tourism.
Beneficiaries 25 students per class. Graduates of the basic gastronomic course on the Csf training ship on the Rio Napo.
Running time Since 2019
Loading map...

News from El Fogon, Ecuador

Bittere Tränen und ein süsses Milchdessert

Als Koch arbeiten kann man überall auf der Welt. Davon profitieren zwei Studierende aus Ecuador, die im Ermitage in Schönried arbeiteten. Nicht nur die Jungköche, sondern auch der Küchenchef hat viel gelernt. Hier liest du den ganzen Artikel.

El Fogon meets Ermitage

21.08.2024

Das Chalet-Wellness-Resort Ermitage ist seit 2023 Partner von Cuisine sans frontières. Einmal pro Jahr wird das Ermitage zum Ausbildungsplatz für die zwei besten Absolventinnen unseres El Fogon Projekts, der Gastronomieschule im ecuadorianischen Regenwald. Dieses Jahr sind Loly und Fidel im Juni nach Schönried gereist und seither in der Ermitage-Küche am Kochen und Lernen.

Um den Gästen zu zeigen, was die Loly und Fidel bisher gelernt haben, lädt das Ermitage zu einem exklusiven Dinner für geladene Gäste ein, an dem man mehr über das Projekt «El Fogon» erfährt.

Wann: Mittwoch, 28. August um 18:30 Uhr
Wo: Hotel Ermitage, Schönried
Was: Begrüssung durch Hoteldirektor Romuald Bour

Cuisine sans frontières stellt das Programm „El Fogon“ vor
Grusswort durch die Botschafterin der Republik Ecuador Frau Bustamante Ponce Moderation: Monika Schärer

Vom Rio Napo nach Schönried

15.08.2024

In unserem El Fogon Projekt erhalten 25 Studierende eine zwölfmonatige Ausbildung, die sie dazu befähigt, ein touristisches Unternehmen zu gründen oder zu leiten. Die Zusammenarbeit mit der Universität ITSO ermöglicht den Abschluss mit einem national anerkannten Diplom.

Seit 2021 können die zwei besten Absolventen ein dreimonatiges Praktikum in einem Hotel in der Schweiz absolvieren, um ihr Wissen im direkten Austausch mit Profis zu vertiefen. Seit 2023 ist das Hotel Ermitage (Schönried) Partner von Csf.

Dieses Jahr waren Loly und Fidel die besten Studierenden und absolvieren momentan ihr Praktikum in Schönried.