El Fogon, Ecuador

In addition to the successful Csf training ship, which travels on the Rio Napo, Csf has established El Fogon, a more advanced gastronomic-tourism training program. This enables the indigenous population to create a new livelihood in the emerging ecotourism in the region.

El Fogon is a twelve-month training program designed to enable the 25 students per course to gain practical training skills that lay the foundation for a career in the gastronomy or tourism industry. The collaboration with the UEA University in Puyo provides the graduates with a state-recognized diploma which they can use to find work throughout Ecuador.

El Fogon's training provides knowledge and practical know-how, but also helps to promote the self-responsibility of indigenous students and support them in preserving their cultural identity. The main focus of the course is on the following: Gastronomy, environmental protection, hotel management, languages, marketing and tourism promotion.

In 2019, Csf established this course and the first students graduated in the summer of 2021.

Gate Gourmet Switzerland is the exclusive partner of this project and supports it financially as well as with internships for graduates.

The Corymbo Foundation (2019 and 2020) and the Green Leaves Education Foundation (2020) as well as the hotel Acasa Suites Zürich (2021) generously support this project.


Facts

Project activities Development and implementation of a twelve-month gastronomic-touristic education with a state-approved degree from a University in Ecuador.
Project goals New source of income for the indigenous people along the Rio Napo to secure their long-term livelihood. Preservation of indigenous culture and promotion of ecologically and economically responsible tourism.
Beneficiaries 25 students per class. Graduates of the basic gastronomic course on the Csf training ship on the Rio Napo.
Running time Since 2019
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News from El Fogon, Ecuador

Update aus Ecuador

22.01.2024

Am 8. Januar hat der Kurs in unserem Ausbildungsprogramm El Fogon wieder gestartet. 



Die Situation in Ecuador ist momentan schwierig: Vor 4 Tagen wurde in ganz Ecuador der Kriegszustand mit nächtlicher Ausgangssperre ausgerufen, um gegen die Banden vorzugehen. Betroffen sind vor allem die Küstenregionen und die grösseren Städte. In Coca, wo man auf dem Weg ins Projekt umsteigt, gab es einige Anschläge. 



Das Projekt ist zurzeit hauptsächlich dadurch betroffen, dass die Schiffe nicht mehr regelmässig fahren. Die unregelmäßigen Fahrten machen den Transport von lebenswichtigen Gütern wie Lebensmitteln schwieriger.

Jahresrückblick El Fogon, Ecuador

02.01.2024

El Fogon ist eine 12-monatige praxisorientierte Gastronomie-Ausbildung für indigene Jugendliche im ecuadorianischen Amazonasgebiet. 

Der Ausbildungsgang hat sich mittlerweile fest etabliert. Im Frühling startete der dritte Kurs mit 20 Studierenden.

Dank der grossen Unterstützung eines Csf-Mitglieds gelang es erneut, den zwei besten Absolvent:innen ein Praktikum in der Schweiz zu ermöglichen.

Zeit für Praktika in unserem El Fogon Projekt

05.12.2023

Die Studierenden aus unserem Ausbildungsprogramm El Fogon in Ecuador absolvieren momentan ihr dreimonatiges Praktikum. Sie können ihr gastronomisch-touristisches Wissen konkret anwenden und kehren dann für den letzten Teil der Ausbildung zurück auf den Campus.